24 Ağustos 2014 Pazar

ZEYTINYAGLI CALI FASÜLYESI VE TANE TANE BULGUR PILAVI

DÜDÜKLÜ TENCEREDE CALI FASÜLYESI + BULGUR PILAVI

Cali fasülyesini  kuru sogan,sarimsak ,domates ve zeytinyagi ile düdüklü tencerede hic su eklemeden ,buhar sesi cikinca,(benimki göstergeli ) 5 dakika daha pisiriyorum.Kapagini acmadan,buhari cikina kadar bekletiyorum.

Malzemeleri :

500 gr.   Cali fasülyesi ( Buschbohnen )
1             tane kuru sogan,
1            tane sarimsak,
3-4         tane domates, )
2 -3        yemek kasigi zeytinyagi
              tuz, kara-kirmizi biber,


Yapilisi :

  • Düdüklü tencereye  yemeklik dogranan sogan ,zeytinyagi ve sarimsak konur,hafif sotelenir.
  • Zarlari cikarilan ve kücük dogranan domatesler ve ayiklanip,yikanip ve 3-4 cm uzunlugunda kesilen fasülyeler eklenir.
  • Tuzu ve biberleri serpilip, karistirilir,hic su koymadan düdüklüde pisirilir.

Domatesin ve kendi verdigi suda pisen fasülyeler cok lezzetli oluyor.
Düdüklü tencereniz yoksa ya da kullanmaktan cekiniyorsaniz,yine susuz sekilde,kisik ateste pisirebilirsiniz.30-40 dk. Pisebilir,fasülyesine bagli pisme süresi.Kolayligi acisindan, kisa zamanda Fissler düdüklü tencerede pisiriyorum ben.Vital pisirme konumunda,vitaminleri korunarak pisiyor.Zeytinyagli olsada biz yemegi sicak yiyoruz.Etli yesil fasülyeden bence daha güzel oluyor.Bu kez etsiz pisirsemde ,cogunlukla etlisi pisiyor bizde ,oglum öylesini daha cok seviyormus.Bakmayin ona,fasülyesinden cok etini yer :)
Bu arada düdüklüsü olmayanlarda,normal tenceredede kisik ateste pisirebilirler ama pisme süresi cok uzayacaktir.

TANE TANE BULGUR PILAVI

Bulgur pilavi ,en kolay ve en besleyici ve en sevilen pilav galiba.Bol kimyonlu,biberli ve tereyag-zeytinyagli .Bizimkiler en cok salcalisini tercih ediyor,sebzelisini pek sevmiyorlar.Ben yesil mercimeklisinide cok severim :)

Malzemeleri:

1     su bardagi kalin bulgur
2     su bardagi su
1/2  yemek kasigi tereyagi
1     yemek kasigi zeytinyagi
1     yemek kasigi Biber-domates karisik salca
2     su bardagi kaynamis su,et suyu,tavuk suyu
       tuz,kara-kirmizibiber,kimyon


Cekirdek aile oldugumuz icin yanindaki yemekle yetiyor bize.

Yapilisi:

  • Tencereye  zeytinyagi ve tereyagi konur, tereyagi eriyince ,yemeklik dogranan kuru sogan eklenir.Sararincaya kadar kavrulur.
  • Salca eklenir ve 1-2 dk. cevrilir.
  • Üzerine bulgur eklenir ,1-2 dk. karistirilir.
  • 2 su bardagi kaynamis su üzerine dökülür, tekrar karistirilip,tencerenin kapagi kapatilir.
  • 1-2 dk. kaynayinca,isisi yariya indirilir.Ben  elektrikli ocakta ,8 de kavurup 4 e aliyorum.
  • Suyunu cekince , tencere ile kapak arasina kagit mutfak havlusu koyup, kenara aldiktan sonra,tencerenin üstünü havlu ile örtüp,dinlendiriyorum.

Pilav tane tane oluyor böyle..Kemik,et,tavuk suyuyla tadi mükemmellige ulasir. :)

Kagit havlu,pecete, pilavin buharini emiyor ve icine su damlayip yumusamasini engelliyor.Bazen pilava kuru nane ve  kekikte serperim....Kimyonu bulgurlu olan herseye eklerim,bulgurun gazini alip,siskinligi önlüyor....

Diyette olanlarda pilav yiyebiliyorlar.Sebze yemeginin yaninda 4-5 yemek kasigi pilav( bulgur ya da kepekli pirinc) ,yaninda salata...Ayran da cok yakisir  bu menüye....EKMEK YOK tabii...

19 yorum:

  1. Herkese güzel pazarlar dilerim...

    YanıtlayınSil
  2. Çok besleyici ve sağlılı görünüyor, hemen denenmeli :) blogunuzu tesadüfen bulup hemen takibe aldım iyi ki bulmuşum :) sevgiler

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Hos geldiniz , begendiginize sevindim..Benden de sevgiler.

      Sil
  3. Bugün bizim de menüde fasulye var : ) İyi pazarlar, sevgiler...

    YanıtlayınSil
  4. Afiyetler olsun:) Iyi aksamlar.

    YanıtlayınSil
  5. Bugünün sporu birâz önce yapildi,Simdi dinlenme zamani.

    YanıtlayınSil
  6. En sevdiğim sebze :) Ellerine sağlık ablam :)

    YanıtlayınSil
  7. En sagliklilarindan :) ,tesekkür ederim.
    Fasülye yemegi cik SIK piser bizim mutfakta :)

    YanıtlayınSil
  8. tamam ben bunu uygularım ki. hep ayşe kadın fasulyesi yapıyom. seninkini deneyim bi de tane tane bulguru. bayılırım bulguraaa :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. AYSE Kadin fasülyesini sevmiyorlar bizimkiler,kalin cekirdekli,kalin dokusu var diye...
      Bulgur candir,helede tane tane ise :)))

      Sil
  9. en sevdiğim yemekler bol biber kurutuyorum kışın kuru biberli bulgura bayılıyorum İzmir de fasulyeler çok taze konservesini de yapıyorum ellerinize sağlık yapmasını yemesini seviyoruz sıra sporda paylaşımlarını severek takip ediyorum selamlar....:))

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Afiyetle yemek nasip olsun :) Tesekkür ederim,cok memnun oldum.

      Sil
  10. Her ikisini de çok severim :) Domatesli domatesli kırmızı yeşil çok lezzetli görünüyor :)
    Ellerine sağlık ablacım...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. oglum onada söylendi :))

      Tesekkür ederim Sinemcigim.Tatilin güzel geciyordur umarim.Eminönünde yedigimiz ekmek arasi baliklarla tursu suyu hala damagimda.Sakin ihmal etme ,tadini cikar ,bizim icinde :))

      Sil
    2. Çok güzel geçiyor Ablacım :) ekmek arası balık ve turşu suyu çok çok severim, henüz gidemedim ama bir iki kere uğradığım yerlerdendir :) Orada olduğumda aklımdan geçiceksin :)
      Teşekkür ederim :)

      Sil
  11. süper anlatmissin sulecim, bulgur pilavinda kimyonu mutlaka denemeliyim..
    ellerine saglik canim!

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. :))
      Bence bulgur ve kimyon ayrilmaz ikili gibi,birde aci Biber :)Süper üclü :))

      Sil
  12. eline sağlık,canım bulgur pilavı çekti:)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Bulgur pilavi sevilmez,özlenmez mi? :) Sevilir,özlenir,hemen pisirilir :))

      Sil

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma