Hava hafta icinde güzelken ,bisikletime atlayip ,kütüphane yollarina düstüm ve okumak istedigim
kitabida bulunca cok sevindim.Hem sporumu yapmis oldum , hemde beni bir süre idare edecek
kitaplarim oldu...
KARABUGDAYLAR MANTI OLMA YOLUNDA |
MANTI HASLANDI ,SERVISE HAZIR |
BUZLUGA AYIRDIGIM MANTILAR |
BIZIMKILERIN MANTISI |
Evet arkadaslar,Bu fikir manti yapmak istememle basladi.
Bir kac yumak fazla yapip ,yiyecegimizden fazlasini pisirme kagidina dizip ,derin dondurucuda
dondurduktan sonra, buzdolabi saklama torbalarina korum.Acil durumlarda kurtarici olur.Calisan
bayanlar icin kolaylik sagliyor, yillardir yaparim.
Stoklar bitince ,is basa düstü ve pamuk eller hamur yogurmaya giristi.Iki hamur yaptim,biri beyaz
undan digeride karabugday tam bugdayli un, yulaf kepegi ve cavdar unu karisimindan.
Karakura görünen ,anlasilacagi gibi esmer karabugdaydan,daha önceleride tambugday unlu
makarna pisirdigim icin ,yadirgamadim.
Kizilunlu esmer makarnalarda böyle kara oluyor, esmer bugdayin
rengi daha acik oluyor. Oglum sporcu oldugu icin, antreman ve mactan 2-3 saat önce makarna
yer coklukla.Sade tereyaglisini sevsede,arada az salcali, kiymali yaparim (pek sevmesede).
Manti Hamuru :
1 su bardagi tambugdayli karabugday unu
1 yumurta
1/2 tambugdayli cavdar unu, biraz yulaf kepegi (sart degil,hepsinin yerine esmer bugday unuda olur)
biraz tuz.
Hafif sert bir hamur yapilir, biraz dinlendirilir.Gerisi bildik manti yapma süreci...
Hamurun özeligini bilmedigimden sebze buhar pisirme sepetinde hasladim ve yarim avuc kadarda
az tuzlu kaynar suda denedim,her iki metodda da dagilmadi :)
Karabugdayli olan benim icin beyaz unlu bizimkiler icin. Karabugdayin özeliklerinden ,kiyma eti,
ve yogurttan dolayi, Protein mantisi adini verdim...
Deneyeceklere afiyet olsun.
Ayrica güzel bir cumartesi günü gecirmenizi dilerim..
Mmm mmm! Eline sağlık becerikli arkadaşım. İlle de mantı desem herhalde karabuğdaylı protein bombasını tercih ederdim. Yapabilenlere afiyet olsun:))
YanıtlaSilBen şu ara Miranda Glover'in "Başyapıt" adlı kitabını okuyorum. Henüz çok havasına giremedim ama başladım bir kez mecbur bitecek:)) Yeni kitaplarınla keyifli okumalar sana Şuleceğim...
Abla ben bikaç kez mantı yaptım ama etten dolayı mı bilmiyorum çok ağır oldu tadı hiç lezzetli değildi:(
YanıtlaSilKhaled husseini ' nin bin muhteşem güneş ve ucurtma avcısı'nı şiddetle tavsiye ederim.. Öptüm
Etin lezzetsiz olmasindandir.Dana kiymasindan deneyebilirsin canim.Digerlerinde karisik et,yag koyabiliyorlar,agir kokar.Bazen burdada eti cok yagli cektikleride tadi güzel olmuyor,danada alsam,arada oluyor..
YanıtlaSilÖnerdigin kitaplari daha önce okudum ve cok hosuma gitmisti,tesekkür ederim canim.Yeni önerilerinide bekliyecegim.Öptüümmm.!
Merhaba ben şimdi tarifinizi deniyorum. Sadece karabuğday unundan hamur yaptım. Çok zor bir hamur dağılacak gibi duruyor zor yoğurdum toparladım . Bilmiyorum açarken ne olur . Umarım olur ��
YanıtlaSilTek karabugday unu ile zor olur😌 umarim emeginiz heba olmamistir.
Sil