24 Haziran 2014 Salı

MADIMAK YEMEGI ,MADIMAK TÜRKÜSÜ VE MADIMAK HALAYI






Memleketten kurutulmus madimak gelince pek sevindim.Yillar oldu yemeyeli.Annem,

telefonda bir tanidikla  sana madimak gönderdim deyince , Aaa! Zahmet oldu,ne geregi vardi,nerden

 aklina geldi,kiminle gönderiyorsun? ,gibi sacma sapan sorulardan sonra,tesekkür edip,saskinligimi

atmaya calistim.Aklimda hic yoktu ki.Madimagi toplamak,temizlemek, kurutmak bayagi ugrastirici

bir istir.Ev hanimlari topladiklari,satin aldiklari madimagi tazesiyle pisirdikleri gibi konservesinide

yaparlar ya da kuruturlar.Genelde pastirma ile pisirilen bir ot yemegidir.Madimak toplanirken

" yemlik" denen bir otta beraberinde toplanir .

Yemlik pisirilmez,tuz serpilip yenir.Cocuklugumdan kalma lezzetler ,aklima geldi simdi :)

MADIMAK

Madimak.jpg
Madimak otu

Pembe çiçekli otsu bir bitkidir, kendiliğinden doğada yetişir ve üretmek için bir çaba gerektirmez.

Özellikle, Tokat, Sivas, Yozgat ve Ic Anadolu bölgesinde sıkça rastlanir.

Uçucu yağ, tanen, nişasta ve glikoz içerir. Bahar aylarında doğada sıkça rastlanan madımağın

faydaları oldukça fazladır. Şeker hastalığından böbrek taşına kadar birçok hastalığa iyi geliyor.

Damarları büzücü etkileri ile basur, doğum sonrası kanamalar ile aşırı adet kanamalarında faydalıdır.

Kan şekerini düşürerek şeker hastalarına iyi gelir. İdrar arttırıcı ve idrar söktürücüdür. Antioksidan ve

bitkisel bir antibiyotiktir. Adına türküler yazılan, yemeği, konservesi yapılan madımağın tozundan

hazırlanan merhem yaraların iyileşmesinde kullanılıyor. Halk dilinde keçimemesi, kuşekmeği ve

söğüt otu olarak bilinen madımak, genelde köylü kadınlar tarafından toplanarak satışa sunuluyor.

Madimak  Yemegi


2-3    avuc kurutulmus madimak
1       paket yemeklik pastirma
2       tane kuru sogan
1/2    yemek kasigi salca
1       cay bardagi pilavlik bulgur
1       dis  sarimsak
Zeytinyagi + tereyagi
Tuz,pulbiber,karabiber
Et suyu ya da normal su


* Kurutulmus madimak sicak suda  bir kac dakika bekletilip ,yikanir,süzülür.

* Tencerede yemeklik dogranan sogan zeytinyagi ile sotelenir,ufak dogranan sarimsak ile biraz daha

   kavrulur.

* Ince dogranan pastirma eklenir biraz cevrilip, salcasi konur,karitirilir.Üzerine bulgur,madimak

   eklenir,üstünü gececek kadar su  konup,baharatlarida serpildikten sonra orta ateste bulgurlar ve

   madimak pisene kadar kaynatilir.





Madimak Türküsü


Madımak Oylum Oylum
Geliyor Civan Da Boylum
Civan Boylum Gelirse
Şen Olur Benim De Gönlüm

Oy Madımak Teke Tüke Sakalı
Oy Madımak Evelik Yemlik
Oy Madımak Guşguşu Yemlik Oy Madımak

Madımak Bişer Oldu
Tencerem Taşar Oldu
Günde Yediğim Şamarlar
Bir İken Beşer Oldu

Oy Madımak Teke Tüke Sakalı
Oy Madımak Evelik Yemlik
Oy Madımak Guşguşu Yemlik Oy Madımak

Madımak Biçim Biçim
Ölüyom Senin De İçin
Madımak Toplar İken
Başımdan Düştü Çitim

Oy Madımak Teke Tüke Sakalı
Oy Madımak Evelik Yemlik

Oy Madımak Guşguşu Yemlik Oy Madımak

Madimagin kendine ait birde halayi vardir ve dügünlerde mutlaka davul, zurna esliginde cekilir...

Kisa versiyonu ile Madimak Halayi,

 


16 yorum:

  1. Yöresel lezzetler hep çok ilgimi çekmiştir.Madımağı duydum fakat bu kadar bilgim yoktu açıkçası.Yollayanların da eline sağlık,sizlerede afiyet olsun;ne mutlu sana:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkür ederim Deniz.Yedikten sonra kendimi cok mutlu hissettim.Türküsünüde yillar sonra dinleyince neselendim :)

      Sil
  2. Her türlü bilgiyi paylaşmışsın :)
    Ellerine sağlık canım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ücü bir arada ;))

      Birsey degil,zevkle...

      Sil
  3. Senin yemeklerin hep anilarimi canlandiriyor Sule abla :) Bizim evde madimak cok piserdi, malum yari tokatli olunca kacinilmaz :) Annem yemegini, ekmek hamuruyla da pidesini yapardi. Cok da severim :) Ellerine saglik... Cok guzel bir tarif :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Madimak baskadir degil mi? Memleket kokuyor.Türküyü,halayi seyredeken,neselendim hemde gözlerim doldu.Bir garip duygu iste..

      Annenin ki,nefistir eminim,helede ev pidesiyle :)

      Tatile gidince yersin belki sende...

      Sil
  4. Hiç duymamıştım bu bitkiyi:)
    İnternetten baktım, semiz otuna benzettim görüntüsünü biraz ama?
    Bir tarifte zeytinyağı ve sarımsak varsa, zaten harika bir şey çıkacağı belli:)
    Elinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gercekten lezzetli bir yemek.Resmini simdi ekledim:)

      Konserveside satiliyormus bilmiyordum.

      Tesekkürler.

      Sil
  5. Semt pazarında tazesine hep rastlıyorum ama ot meraklısı olan ben, bir türlü alıp denemeye cesaret edemedim.
    Nasıl pişirileceğini bilmek cok önemli; türküsünü bilirim, severek dinler, eşlik ederim, madımak nasıl pişer onu da şimdi öğrendim.
    Sarımsak, pastırma, bulgur, madımak çok iştah açıcı.Cuma günü pazarda hala satılıyorsa alıp bir deneyececeğim.
    Bu yöresel güzel tarifi paylaştığın için tesekkur ederim Şuleciğim ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Temizlemesi biraz ugrastirsâda degiyor.Bir pisirimlik alirsan ,fazla uzun sürmez.Tesekkür ederim Sevgi.

      Sil
  6. Italia'da veda etti kupaya . Finali kimler oynayacak merak ediyorum :)

    YanıtlaSil
  7. Insallah Sule abla :) Ama artik annem benden yapmami istiyor :))

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık şulecim,
    adını çok duydum ama hiç yemedim madımak ,görüntüsünü semiz otuna benzettim ,tadı da benziyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. semiz otundan kücükce ve tadi degisik.selamlar.

      Sil
  9. Çok severim ben de..et suyuyla yapılınca da çok leziz oluyor..annem "tuzot" atıyo içine çok yakışıyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Et suyu,kemik suyu cok güzel tat veriyor, gercekten.Tuz otunu hic denemedim.Iyi aksamlar.

      Sil

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma