ZAYIFLATAN, SAGLIKLI ,LEZIZ KARARABUGDAY SALATASI |
3-4 kasik pismis Karabugday
1 su bardagi az yagli yogurt
1 kutu activia yogurdu
6-7 cilek , minik dogranmis
2 cilek , süslemek icin
Karabugdayli yedigim en nefis yemek. Yogurdun ve cilegin etkiside tartisilmaz.Karbugdayin kendine
özgü tadi bu sekilde hissedilmiyor.Diger meyvelerlede yapmak mümkün.Ben kahvaltida yedim.
Diyette olmayanlar bal ekleyebilir tabiiki.Cocuklar icinde , büyükler icinde ev yapimi harika bir
yiyecek oldu.Sicak günlerde enfes bir tatli secenegide olur.Denemenizi tavsiye ederim.
KARABUGDAY NEDIR, FAYDALARI NELERDIR, NASIL TÜKETILIR ?
KARABUGDAY - GRECKA - GLUTENSIZ BUGDAY-BUCHWEIZEN
Karabuğday (Greçka), isminden dolayı tahıllarla birlikte ele alınıp sınıflandırılmasına rağmen Gramineae (Buğdaygiller) familyasına dahil değildir. Üçgen şeklindeki tohumları tüketilen, Rusya, Ukrayna, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin gibi ülke ve bölgelerde üretilen bir bitkidir. Polygonaceae (Kuzukulağıgiller) familyasına dahildir
İnsan vücudunda bağırsakların çalışmasını destekleyen, vücutta yağ toplanmasını engelleyen, kolesterolün azalmasını sağlayan, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen lig nan maddesini içeren, safra taşı oluşumunu engellemede yardımcı görev üstlenen, kan şekerinin daha iyi bir biçimde kontrolünü sağlayan ve bu özelliğiyle şeker hastalığına ve hastalarına iyi gelen, açlık duygusunu bastırmada üstlendiği işlevi büyük olan ve glüten içermediği için çöl yak ve benzeri hastalar için ideal bir gıda ham maddesi olan karabuğday; bileşiminde yüksek düzeyde protein, özellikle tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel aminoasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir, ayrıca rutin ve quercetin antioksidanlarını bünyesinde bulundurur.
Karabuğday bulguru veya tohumundan yemek yapmadan önce kısa bir haşlanır ise suyun içine kırmızı bir renk karışır. Bu Fagopyrin denen maddedir ve bu madde hafif zehirlidir ve bu kırmızı su atıldıktan sonra diğer normal pişirme işlemleri başlar.
Halk arasında Karabuğday unu normal buğday unu gibi yoğruldugunda hamur şeklini almaz yani yapışmaz, bu nedenle de Karabugday unu buğday unu ile karıştırılarak ekmek, börek, pasta vb. yapiminda kullanılır. Karabuğday unu diğer tahıl unlarından 3-4kat daha besleyici ve kuvvet verici özelliklere sahiptir. Normal una Karabuğday unu karıştırılarak beslenenlerde yorgunluk, halsizlik, dermansızlık ve uyuşukluk gibi haller görülmez.
Karabuğdayın faydaları :
- Bağırsakların çalışmasını destekler
- Vücutta yağ toplanmasını engeller
- Kilo kontrolü ve zayıflama kürleri için idealdir
- Kolesterolün azalmasını sağlar
- Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır
- Safra taşı oluşumunu engeller
- Kan şekerini kontrol eder
- Açlık duygusunu bastırır
- Glüten alerjisi ve çölyak ve benzeri hastalar için ideal bir gıdadır
- Yüksek düzeyde protein içerir
- Özellikle tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel aminoasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir.
- Rutin ve quercetin antioksidanlarını bünyesinde bulundurur.
100g Pişmemiş karabuğdayın besin değerleri. | |||
Enerji (Kalori) | 364 kcal | Protein | 11 g |
Yağ | 1,6 g | Karbonhidrat | 63 g |
Bilgiler Google den derlenmistir.
Kefir dünkü tarifte , activia sade bugünkü tarifte kullanilmistir.
karabugdayi cok seviyorum bende sulecim, cilekli denememistim dogrusu..daha cok seyda coskundan elmali tarcinli yapiyordum..
YanıtlaSilbugün artik dayanamadim tartildim, 65.0 yaziyordu tarti..bel cevremi ölcmedim henüz ama degisiklik hissediyorum. aslinda keske daha fazla verebilseydim ama hatalarimi biliyorum:) yinede mutluyum umutluyum bu kez.
sen tartildinmi? merak etti, simdi:)
güzel bir gün diliyorum hepimize sulecim! burada cok güzel havalar bizde oglumla genelde parkta yada yesil alanlardayiz.
sevgilerle
Yarin sabah tartilacagim.Ama pek bir degisiklik yok.Keyifli gezmeler, oglunada öpücükler.Bu zamanlar cabuk geciyor, büyüdükce özellikle oglan cocuklari daha bagimsiz oluyorlar.Iyice doya doya degerlendir bu güzel anlari. Nilcigim.
YanıtlaSilKarabugday yogurtla daha rahat yeniyor, gibi...Sevgilerle
Diyet denememde çorbasını yapıp bir süre karabuğday görmek istemedim. Şimdi bir şans daha vereceğim sayenizde :)
YanıtlaSilSevgiler...
Bende bugün corbasini yapsam mi diye ,biraz önce düsünüyordum.Haslanmis karabugdaydan birz daha vardi!! :)
SilYogurtla pek güzel oluyor özellikle sevdiginiz meyvelerle :)Deneyin ,pisman olmiyacaksiniz derim :)
ellerine sağlık
YanıtlaSilTesekkür ederim :)
Sil