11 Mart 2014 Salı

KARABUGDAYLI, CILEKLI ,YOGURTLU MEYVE SALATASI VE KARABUGDAY NEDIR, FAYDALARI NELERDIR, NASIL TÜKETILIR?



ZAYIFLATAN, SAGLIKLI ,LEZIZ KARARABUGDAY SALATASI



3-4    kasik pismis Karabugday

1       su bardagi az yagli yogurt

1       kutu activia yogurdu

6-7   cilek , minik dogranmis

2      cilek , süslemek icin


Karabugdayli yedigim en nefis yemek. Yogurdun ve cilegin etkiside tartisilmaz.Karbugdayin kendine

özgü tadi bu sekilde hissedilmiyor.Diger meyvelerlede yapmak mümkün.Ben kahvaltida yedim.

Diyette olmayanlar bal ekleyebilir tabiiki.Cocuklar icinde , büyükler icinde ev yapimi harika bir

yiyecek oldu.Sicak günlerde enfes bir tatli secenegide olur.Denemenizi tavsiye ederim.


 KARABUGDAY NEDIR, FAYDALARI NELERDIR, NASIL TÜKETILIR ?





KARABUGDAY - GRECKA - GLUTENSIZ BUGDAY-BUCHWEIZEN
 

Karabuğday (Greçka), isminden dolayı tahıllarla birlikte ele alınıp sınıflandırılmasına rağmen Gramineae (Buğdaygiller) familyasına dahil değildir. Üçgen şeklindeki tohumları tüketilen, Rusya, Ukrayna, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin gibi ülke ve bölgelerde üretilen bir bitkidir. Polygonaceae (Kuzukulağıgiller) familyasına dahildir

İnsan vücudunda bağırsakların çalışmasını destek­leyen, vücutta yağ toplanmasını engelleyen, koles­terolün azalmasını sağlayan, kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi olduğu bilinen lig nan maddesini içeren, safra taşı oluşumunu engelleme­de yardımcı görev üstlenen, kan şekerinin daha iyi bir biçimde kontrolünü sağlayan ve bu özelliğiyle şeker hastalığına ve hastalarına iyi gelen, açlık duy­gusunu bastırmada üstlendiği işlevi büyük olan ve glüten içermediği için çöl yak ve benzeri hasta­lar için ideal bir gıda ham maddesi olan karabuğ­day; bileşiminde yüksek düzeyde protein, özellik­le tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel ami­noasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir, ayrıca rutin ve qu­ercetin antioksidanlarını bünyesinde bulundurur.

Karabuğday bulguru veya tohumundan yemek yapmadan önce kısa bir haşlanır ise suyun içine kırmızı bir renk karışır. Bu Fagopyrin denen maddedir ve bu madde hafif zehirlidir ve bu kırmızı su atıldıktan sonra diğer normal pişirme işlemleri başlar.

Halk arasında Karabuğday unu normal buğday unu gibi yoğruldugunda hamur şeklini almaz yani yapışmaz, bu nedenle de Karabugday unu buğday unu ile karıştırılarak ekmek, börek, pasta vb. yapiminda kullanılır. Karabuğday unu diğer tahıl unlarından 3-4kat daha besleyici ve kuvvet verici özelliklere sahiptir. Normal una Karabuğday unu karıştırılarak beslenenlerde yorgunluk, halsizlik, dermansızlık ve uyuşukluk gibi haller görülmez.

Karabuğdayın faydaları :
  • Bağırsakların çalışmasını destek­ler
  • Vücutta yağ toplanmasını engeller
  • Kilo kontrolü ve zayıflama kürleri için idealdir
  • Koles­terolün azalmasını sağlar
  • Kalp hastalıklarına ve kansere karşı koruyucu etkisi vardır
  • Safra taşı oluşumunu engeller
  • Kan şekerini kontrol eder
  • Açlık duy­gusunu bastırır
  • Glüten alerjisi ve çölyak ve benzeri hasta­lar için ideal bir gıdadır
  • Yüksek düzeyde protein içerir
  • Özellik­le tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel ami­noasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini içerir.
  • Rutin ve qu­ercetin antioksidanlarını bünyesinde bulundurur.
100g Pişmemiş karabuğdayın besin değerleri.
Enerji (Kalori)364 kcalProtein11 g
Yağ1,6 gKarbonhidrat63 g
 

Bilgiler Google den derlenmistir.



Kefir dünkü tarifte , activia sade bugünkü tarifte kullanilmistir.

6 yorum:

  1. karabugdayi cok seviyorum bende sulecim, cilekli denememistim dogrusu..daha cok seyda coskundan elmali tarcinli yapiyordum..
    bugün artik dayanamadim tartildim, 65.0 yaziyordu tarti..bel cevremi ölcmedim henüz ama degisiklik hissediyorum. aslinda keske daha fazla verebilseydim ama hatalarimi biliyorum:) yinede mutluyum umutluyum bu kez.
    sen tartildinmi? merak etti, simdi:)
    güzel bir gün diliyorum hepimize sulecim! burada cok güzel havalar bizde oglumla genelde parkta yada yesil alanlardayiz.
    sevgilerle

    YanıtlayınSil
  2. Yarin sabah tartilacagim.Ama pek bir degisiklik yok.Keyifli gezmeler, oglunada öpücükler.Bu zamanlar cabuk geciyor, büyüdükce özellikle oglan cocuklari daha bagimsiz oluyorlar.Iyice doya doya degerlendir bu güzel anlari. Nilcigim.

    Karabugday yogurtla daha rahat yeniyor, gibi...Sevgilerle

    YanıtlayınSil
  3. Diyet denememde çorbasını yapıp bir süre karabuğday görmek istemedim. Şimdi bir şans daha vereceğim sayenizde :)

    Sevgiler...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Bende bugün corbasini yapsam mi diye ,biraz önce düsünüyordum.Haslanmis karabugdaydan birz daha vardi!! :)

      Yogurtla pek güzel oluyor özellikle sevdiginiz meyvelerle :)Deneyin ,pisman olmiyacaksiniz derim :)

      Sil

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma