25 Eylül 2014 Perşembe

YESIL MERCIMEK YEMEGI

VITAMIN VE PROTEIN BOMBASI YESIL MERCIMEK YEMEGI

Harika bir sonbahar ve kis yemegi olsada ben her mevsim pisiririm :)


Süper dogal ,protein kaynagi olan mercimek özellikle büyüme cagindaki cocuklarin,genclerin,hamilelerin,anemik olanlarin ,veganlarin yemesi gereken bir besin... Haftada iki gün bakliyat tüketilmesini,saglikli beslenmek icin doktrar tavsiye ediyor.Corbasi,böregi,salatasi vs...gibi cok kullanim alani var.Bugün bizde yemegi pisti.Bol kimyonlu,acili,limonlu ,harika olmustu.Soguk sonbahar gününde icimi isitti...

2   su bardagi yesil mercimek
1   patetes
1   havuc
1   kuru sogan
2   dis sarimsak
1   yemek kasigi Biber-domates salcasi,az acili
2   kasik zeytinyagi
1   yemek kasigi tereyag
     nane,kimyon,karabiber,kirmizi pul biber
     limon suyu
1   tane Dana kemigi (istege bagli)

Mercimek ayiklanip,yikandiktan sonra suyla az diri kalacak sekilde  haslanir.Su göz karari,mercimegi 3-4 parmak gecmistir.
Tencereye zeytinyagi,minicik dogranmis soganlar konur,sararana kadar karistirtirilirken ,yine minicik dogranmis sarimsaklar ilave edilir,biraz daha kavrulur.
 Küp küp dogranan pateteslerle havuclar eklenir,sotelenir.
Salcayida koyup,iyice karistirilir.Lezzetler birbirine gecsin.
3 bardak kaynamis su eklenir.5 dk. Kaynatilir.
Haslanan mercimekler suyuyla beraber tencereye eklenir.(Mercimek hemen hemen suyunu cekmis oluyor)
Kemikte ,yeniden icine konur,atilmaz.
Tuzu,baharatlari serpilip,orta ateste patetesler,havuclar yumusuyana kadar pisirilir.
Pistikce suyunu cekecektir.Kivmamini kaynamis su ile ayarlayiniz.
Ben cok sulu sevmiyorum.

* Üstüne sos olarak ,tereyagi eritilip, icine kuru nane koyup,karistirilir,corbanin üstüne gezdirilir.
Istenmezse sadece kuru nane,kuru Reyhan serpilir.
* Kemik sart degil. (veganlar elbette koymazlar)

Yemek yerken ben limon suyu dökerek yiyorum.C Vitamini demirin emilmesini kolaylastiriyor.



Bu asamada gen icine yikanmis,kemik koyuyorum,beraber haslaniyorlar.

18 yorum:

  1. kışın en çok yaptığım bikaç yemekten biriii. geldi mi zamanıı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dedim ya.Bizim burâlar sogudu ki,kanim uyusuyor :)Bugün günesi hic görmedim :(

      Her mevsim yenir bizde :)

      Sil
    2. burda sürekli yağmur yağıyooooo :)

      Sil
    3. Haftasonu güzel gececekmis burada.Sonrasi yine yagmur,soguk...

      Sil
  2. Mercimeği haşlamadan yapsak nasıl olur acaba. Yada akşamdan ıslatıp, şişmesini sağlasak. Kemik suyuyla çok lezzetli olacağına eminim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben hic denemedim.Genelde ön haslama yapiliyor ama aksamdan islatip,haslanirken sosunu hâzirlayip,üstüne dökenler var.(sebzesiz olursa)

      Sebzeli yaparken ,mercimek sebzelerle beraber piserse ,sebzeler ezilir sanki.Kemik ,ayri bir tat veriyor ama kemiksiz yaptigimda oluyor.

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. bende,heleki mercimek badini ..Himm ! Agzima layik.

      Sil
  4. Bugün bende de yeşil mercimek namı diyar "kara şimşek" var.. Çok severim ellerinize sağlık nefis görünüyor =)

    YanıtlaSil
  5. ben çok severim yeşil mercimeği ama doğru düzgün yapılmış bir çorbasını içmeyeli asırlar oldu :/
    tariflerin güzel oluyorlar, hazır kurban gelip kemikler sıyrılırken bende şunu mu kaynatsam bir yandan :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben kasaba soruyorum,haslamalik,kemiksuyu icin kemik varmi diye,o an Uygun varsa veriyorlar.Üstelik parasiz :)

      kurbani biz burada kesmedigimiz icin o sansimiz yok.Kurbaninkiyle lezzeti ikiye katlanir.

      Sil
  6. Karabiber ve limonla tadından yenmez. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,boool karabiber ve limon ,kimyon olmazsa olmazlari.MUTFAKTAKI HARIKA KOKUYA BAYILIYORUM :)

      Sil
  7. heey bak egede kimyon konuya üstüneee :)

    YanıtlaSil
  8. bende sık sık yapıyorum bu yemeği şifa niyetine :) afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
  9. Tam sifa kaynagi,hemde ucuz,herkesin evinde olan bir besin.,tesekkürler.

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma