VITAMIN VE PROTEIN BOMBASI YESIL MERCIMEK YEMEGI |
Harika bir sonbahar ve kis yemegi olsada ben her mevsim pisiririm :)
Süper dogal ,protein kaynagi olan mercimek özellikle büyüme cagindaki cocuklarin,genclerin,hamilelerin,anemik olanlarin ,veganlarin yemesi gereken bir besin... Haftada iki gün bakliyat tüketilmesini,saglikli beslenmek icin doktrar tavsiye ediyor.Corbasi,böregi,salatasi vs...gibi cok kullanim alani var.Bugün bizde yemegi pisti.Bol kimyonlu,acili,limonlu ,harika olmustu.Soguk sonbahar gününde icimi isitti...
2 su bardagi yesil mercimek
1 patetes
1 havuc
1 kuru sogan
2 dis sarimsak
1 yemek kasigi Biber-domates salcasi,az acili
2 kasik zeytinyagi
1 yemek kasigi tereyag
nane,kimyon,karabiber,kirmizi pul biber
limon suyu
1 tane Dana kemigi (istege bagli)
Mercimek ayiklanip,yikandiktan sonra suyla az diri kalacak sekilde haslanir.Su göz karari,mercimegi 3-4 parmak gecmistir.
Tencereye zeytinyagi,minicik dogranmis soganlar konur,sararana kadar karistirtirilirken ,yine minicik dogranmis sarimsaklar ilave edilir,biraz daha kavrulur.
Küp küp dogranan pateteslerle havuclar eklenir,sotelenir.
Salcayida koyup,iyice karistirilir.Lezzetler birbirine gecsin.
3 bardak kaynamis su eklenir.5 dk. Kaynatilir.
Haslanan mercimekler suyuyla beraber tencereye eklenir.(Mercimek hemen hemen suyunu cekmis oluyor)
Kemikte ,yeniden icine konur,atilmaz.
Tuzu,baharatlari serpilip,orta ateste patetesler,havuclar yumusuyana kadar pisirilir.
Pistikce suyunu cekecektir.Kivmamini kaynamis su ile ayarlayiniz.
Ben cok sulu sevmiyorum.
* Üstüne sos olarak ,tereyagi eritilip, icine kuru nane koyup,karistirilir,corbanin üstüne gezdirilir.
Istenmezse sadece kuru nane,kuru Reyhan serpilir.
* Kemik sart degil. (veganlar elbette koymazlar)
Yemek yerken ben limon suyu dökerek yiyorum.C Vitamini demirin emilmesini kolaylastiriyor.
Bu asamada gen icine yikanmis,kemik koyuyorum,beraber haslaniyorlar.
kışın en çok yaptığım bikaç yemekten biriii. geldi mi zamanıı :)
YanıtlaSilDedim ya.Bizim burâlar sogudu ki,kanim uyusuyor :)Bugün günesi hic görmedim :(
SilHer mevsim yenir bizde :)
burda sürekli yağmur yağıyooooo :)
SilHaftasonu güzel gececekmis burada.Sonrasi yine yagmur,soguk...
SilMercimeği haşlamadan yapsak nasıl olur acaba. Yada akşamdan ıslatıp, şişmesini sağlasak. Kemik suyuyla çok lezzetli olacağına eminim
YanıtlaSilBen hic denemedim.Genelde ön haslama yapiliyor ama aksamdan islatip,haslanirken sosunu hâzirlayip,üstüne dökenler var.(sebzesiz olursa)
SilSebzeli yaparken ,mercimek sebzelerle beraber piserse ,sebzeler ezilir sanki.Kemik ,ayri bir tat veriyor ama kemiksiz yaptigimda oluyor.
Ben bunu çok seviyorum ki
YanıtlaSilbende,heleki mercimek badini ..Himm ! Agzima layik.
SilBugün bende de yeşil mercimek namı diyar "kara şimşek" var.. Çok severim ellerinize sağlık nefis görünüyor =)
YanıtlaSiltesekkürler,Özlem.
Silben çok severim yeşil mercimeği ama doğru düzgün yapılmış bir çorbasını içmeyeli asırlar oldu :/
YanıtlaSiltariflerin güzel oluyorlar, hazır kurban gelip kemikler sıyrılırken bende şunu mu kaynatsam bir yandan :D
ben kasaba soruyorum,haslamalik,kemiksuyu icin kemik varmi diye,o an Uygun varsa veriyorlar.Üstelik parasiz :)
Silkurbani biz burada kesmedigimiz icin o sansimiz yok.Kurbaninkiyle lezzeti ikiye katlanir.
Karabiber ve limonla tadından yenmez. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilEvet,boool karabiber ve limon ,kimyon olmazsa olmazlari.MUTFAKTAKI HARIKA KOKUYA BAYILIYORUM :)
Silheey bak egede kimyon konuya üstüneee :)
YanıtlaSilben icine atmistim,olmazmi ki :)
Silbende sık sık yapıyorum bu yemeği şifa niyetine :) afiyet olsun :)
YanıtlaSilTam sifa kaynagi,hemde ucuz,herkesin evinde olan bir besin.,tesekkürler.
YanıtlaSil