22 Mayıs 2014 Perşembe

VITAMIN VE PROTEIN BOMBASI BATIRIK TARIFI, SAGLIKLI BESLENENLERE - DIYET YAPANLARA ÖZEL :)



YESIL MERCIMEK KISIRI BATIRIK ( VEGAN )

Ister cay yaninda, ister buz gibi ayranla ,istenirse buz gibi metabolizma cayi ile tek basina yenilip,

doyulacak, zengin vitamin ve protein kaynagi batirik güzel bir salata , benim icin ögle yemegim

oldu.Bunu yediginiz gün sanirim, Vitamin hapi almaniza gerek yok,hersey icinde... Saglikli

beslenenler, diyet yapanlar ve en cok ta Veganlarin tercih edecegi bir salata.

Uzun zamandir yememistim.Daha cok mercimekli bulgur pilavi yapinca ona sira gelmedi.Özellikle

kis aylarinda. Simdi havalar isindigina göre yenilecekler sirasina tekrar alinmali.

Batirik hem sulu  hemde kisir gibi kuru yapiliyor..Mersinli bir arkadas sayesinde tanismistim.

Aslinda biz " mercimek badi " olarak, sulusunu biliyoruz.Sivas' da bildigim kadariyla bu sekliyle

taniniyor. Haslanmis lahana , üzüm yapragi ve marul ile yeniliyor.

Ben kisir seklinde yaptim ve "diyet " usulü kendimce azaltmalar yaptim.

Cogunuz bilirsiniz ama bilmeyenler icin ve bazen ne yesem diye düsünenler icin gelsin tarif.

BATIRIK MALZEMESI VE TARIFI:

1 su bardagi haslanmis yesil mercimek
1/2 su bardagi cig köftelik esmer bulgur
1 kuru sogan,rendelenmis
Yesil sogan
Domates
Salatalik
Yesil Biber
Maydanoz,dere otu,kuru-taze nane,reyhan, kimyon
Kara-kirmizi biber
1 corba kasigi salca
1 corba kasigi zeytin yagi
1/2 cay bardagi tahin (tavada kavrulmus )
1 cay bardagi kavrulmus yer fistigi,dövülmüs yada robottan gecirilmis
 1 limonun suyu

Ben,  yesil sogan, nar eksisi,  ve 1 tatli kasigi tahin ( kavurmadim),1/2 cay bardagi Cashew fistigi

( tuzsuz ve kavrulmamis ) ,yer fistigi yoktu, koydum.Ayrica birazda kuru domates ekledim.

Tahin ve fistik koymazsaniz " mercimek badi " oluyor.Ayrica biraz sulandiriliyor.

Ilk önce yesil mercimek ezilmeyecek sekilde haslanir ,süzülür.

Süzülen su bir tasa alinir ve bulgurun az üstünü gececek sekilde ,üstüne dökülülüp , kapali sekilde

kabartilir.

Sebzeler kücücük küp seklinde dogranir, yesillikler incecik kiyilir.Hepsi güzelce karistirilir,sosu

eklenir. Marul yapraklariyla yenir.Tabii lahananiz ve yapraginiz varsa sahane olur :)

Esnek bir tarif evinizde ne varsa onunla ,cabucak yapilacak  doyurucu bir salata.

Deneyeceklere,yapip yiyeceklere afiyet olsun.




21 yorum:

  1. İlk defa duydum... çokda lezzetli olmuşa benziyor..Ellerine saglık ablacım.
    http://morlumutfak.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskili eskili cok güzel oluyor,doyurucu ,tavsiye ederim.Ölcüleri az tutarak deneyebilirsin.

      Cay saatlerinde,toplantilarda sevilen ve kisira alternatif güzel bir secenek.

      Sil
  2. Benim gibi ot çöp sevenler için güzel bi tarif ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gercekten öyle..Et sevmeyenler icin,kansizlar icin Protein yüklü.Tesekkürler...

      Sil
  3. Yok yok içinde...
    Fıstık, tahin gibi gıdalar var, kalorisi fazla olmaz mı acaba?
    Ama iyi bir tarif;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek basina yendigi zaman,poaca,vs..bir sey olmaz.Bence.Ayrica 1tatli kasigi ve 1/2 cay bardagina indirgedigim icin icim rahat.

      Porsiyon basina bölersek ,yedigimizde cok az oluyor.Istemeyenler ,bunlari cikarabilir.O zaman mercimekli kisir olur :)
      Arkadasimin yaptiginda fistiklar ve tahin dahâ yogun hissediliyordu...

      Diyetisyen degilim ama ben gönül rahatligi ile yedim.Artanda birazdan yenecek.
      Sevgilerle

      Sil
  4. Salatanin her turlusunu seviyorum, bu da cok degisik olmus... Ellerine Saglik Sule abla..
    Google onerin icin ayrica cok tesekkur ederim :)

    YanıtlaSil
  5. Yaptigin lahmacunu denemek istiyorum ama umarim firinda pisirmeyle guzel bir tat yakalarim!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yillarca firinda yaptim, gayet güzel oluyor.Sadece pisip ciktigi zaman haliyle hafif kuru oluyor.

      Bunun icin cikan lahmacunlari 4-5 Kat üst üste koyup,genis bir tepside siraliyorum, üstlerine kagit mutfâk pecetesi koyup, büyük Plastik torbaya geciriorum.Biraz bekleyince sicak buharin etkisiyle sert tabanlari yumusuyor.

      Diktat ,fazla durursa iyi olmaz.Ilk cikanlar 2-3 dk. Icinde bizimkiler tarfindan yeniyor.
      En zevklisi sicagi ile yeniyor.Misafir icin ,onlarin gemesine yakin pisirirken 4-5 Kat yapip yine bekletiyorum pecete ile ama torbaya koymuyorum.Cok yumusamasin diye.
      Artanlari,eger artiysa tabii, aralarina pisirme kagidi kesip,koyuyorum ve buz dolabi torbasina koyup ,donduruyorum.

      Acil durumlarda hafif isinmis firinda isitip,servis yapilabiliniyor.

      Zamanla,yaptikca kendi ayarini bulursun ve ilk seferinde ,basarili olma orani yüksek olmayabilir, bu normal.Yaptikca,el alisiyor.

      Ve Kendi pisirdigin disârdâkilerden Kat kat iyi oluyor.

      Son yaptigim ölcü gayet iyiydi,tadida nefis,umarim seninkide iyi olur.

      Isitilmis firinda,tepsiye 4 tane kücük sigiyor,boyutuna göre,2-3 de sigar.
      Basarilar,eminim güzel olacaktir.

      Sil
  6. Şulem eline sağlık! Besin değeri yüksek ve çok sağlıklı bir salata. Yanında bir bardak ayran ile harika bir öğün olur.
    "Şulem Cafe" şahane bir sağlıklı yaşam blogu oldu. Emeğine sağlık Şuleciğim.
    Sakıncası yoksa, bir ara vakit ayırıp, senin bu güzel ve sağlıklı yemeklerini arşivleyeceğim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahini ızgarada kızartmışlığım var ama hiç kavurmadın. Katılaşıyor mu? Belki yerine susam da kavrulabilir(?) Tadı aynı olmaz gerçi:))

      Sil
    2. Sakincasi yok canim,yayinlamak istersende, isim yada link verebilirsin.(Ünlü bloggerler gibi oldu :))) )

      Sil
    3. Bendeki tahin zaten koyuydu,arap markali.O yüzden kavurmadim,zaten az koymustum.(tahinli humusmus,ondan )

      Olabilir,denemek lazim.

      Sil
    4. Sağol Şuleciğim. Arşivlemeyi kendim için istiyorum. Kendim yapıp denemeden ve fotoğraflamadan yayınlamayı düşünmüyorum(fotoğraf mak. yok, telfn. eski model:)) Yayınlayacak olursam da orjinal tarife gönderme yapmadan geçmeyi düşünmem bile:))

      Sil
  7. Detaylica anlattigin icin tesekkur ederim Sule Abla :) Soyledigin gibi denicem, ayrica buzluga atma fikri de super. Bir harikasin :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ben mercimekli badi yapıcam galiba ...birde bizim Tokatlı bir komşumuz vardı onlar bat denilen bir yemek yaparlardı bakla filan vardı içinde yaprağa sarılım yerdik çok severdim ben bilen varmı .?sağol Şule eline sağlık şekerim....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Bat" Tokat'ta ve Sivas'ta meshur. Baklalisini bilmem ama, cig ettende Bat yapilirdi.

      Üzüm yapragi ile yenir.Bildigin, bulgurlu sarma icinin sulu sekli..Saglik acisindan sakincali olmasina ragmen cok sevilir. :))

      Mecimek Bat' i daha hijyenik...Bad yada Bat seklinde söyleniyor.

      Sil
  9. Bir tarafim tokatli oldugu icin iyi bilirim, annem cok guzel yapar :) dediginiz gibi uzum yapragina sarilip yeniyor, annem yesil mercimekle yapar...

    YanıtlaSil

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma