5 Mayıs 2014 Pazartesi

ESMER BULGURLU NOHUTLU SULU KÖFTE

SULU KÖFTE




PISMEYE HAZIR KÖFTELER

Kimyonlu , acili, naneli, bol limonlu sulu köfte corbasini cok severim.Her zaman ekmeksiz, tek

basina bir ögle yada aksam yemegim olmustur.Oldukca doyurucudur.

Sade , nohutlu ve patetesli olarak yaptigim bu

corba bu sefer nohutlu olarak soframiza geldi.. Uygun bir zamanda fazla miktarda yapip , birbirine

degmeycek sekilde tepsiye dizip, derin dondurucuda dondurup, buz dolabi posetlerine koyup,

dondurucuya korum. Acil durumlarda hizir gibi yetisiyor :) Özellikle calisan bayanlar icin ideal.

  SULU KÖFTENIN MALZEMESI :

300- 500 gr.     Kiyma (tahmini, buzluktan cikarmistim )
2                       cay bardagi kadar esmer cig köftelik bulgur
1                       kuru sogan ,rendelenmis
1                       yumurta
1                       yemek kasigi karisik salca , biber- domates
1                       avuc ince dogranmis maydanoz
                         kimyon, kara -kirmizi biber, tuz, nane, limon suyu
1                       kase soguk su ,el islatmak ve test icin
1                       yemek kasigi salca ,sosu icin
1-2                    kasik yag
1                       su bardagi  haslanmis , kabuklari temizlenmis nohut
1                       dis sarimsak, bütün


YAPILISI :

  • Kiyma, rendelenmis sogan, salca, cig köftelik bulgur, baharatlar, maydanoz hepsi karitirilip yogrulur.Malzemeler birbiriyle bütünlesince , piserken dagilmasin diye test yapilir .

  • Yogrulan etten  findik büyüklügünde parca koparilir, iki el icerisinde fazla bastirilmadan yuvarlanir.

  • Bilye sekline gelince su dolu kaseye atilir,eger köfteden baloncuk cikiyorsa biraz daha yogrulmasi gerekir. Baloncuk cikmiyorsa  olmus demektir.

  • Minik köfteler yapilir, ben önce hepsini findik boyutunda  yapip,  ikinci asamada hepsini güzelce yuvarliyorum. Iki el icine 2-3 bilye alinirsa daha cabuk bitiyor.

  • Sonrasinda bekletmeden kaynamis tuzlu suyun icine atiyorum. 1 su bardagi nohutu ve sarimsagi tüm olarak ekleyip, bulgurlar sisene kadar pisiriyorum.

  • Pistikten sonra yagi isitip salcasini koyup , kavurup, nanesini ekleyip ,köftelerin üstüne döküyorum.

  • Corbayi sosuyla özlesmesi icin biraz kaynatiyorum.Limon sulu sadece  ben sevdigim icin sofrada ekliyorum.


Corbanin suyunu göz karari koyuyorum, fazla sulu sevmiyorum.1 litre kâfi gelir.Pistikten sonra az

ise,kaynamis su ekleyebilirsiniz.Sostaki salca ve yagi kendi zevkinize göre ayarlayabiliriniz.

Esmer bulgur, nohut, et, nane,limon suyu,baharatlari ile cok saglikli , vitaminli,protenli,

lifli,doyurucu süper bir diyet yemegi olup cikiyor.Afiyet olsun...

9 yorum:

  1. ellerine sağlık Şulecim....

    YanıtlayınSil
  2. ŞULEM ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR :) BEN BU ARALAR ÇOK ŞİŞİYORUM PAZARTESİ VE PERŞEMBE ORUÇ TUTUYORUM METABOLİZMAMMI ŞAŞIRDI NE YAPACAĞINI ACABA....NE ÖNERİRSİN

    YanıtlayınSil
  3. Yediklerinle ilgili mi acaba,gaz yapan yiyeceklerden midir?
    Tuzlu orani yüksek seyler Mi yedin?

    Siskinlik icin ben rezene-anason-kimyon cayini icerim,özellikle aksam icince rahatlik veriyor.Bebek gâzlari icin olan cayi icebilirsin.

    Adet döneminde de sislik yasaniyor, hormonsal ...

    Ögleden sonra, aksam meyve yeme, gec saatte yenen salata-cig sebzelerde sislik

    Yapar.

    Bağırsak gazını yok etmek için İbrahim Saraçoğlu limon suyu kullanılmasını öneriyor.

    Sabah ac Karina bir bardak suya kücük bir Limonun suyunu ekleyip icmeyi ve 5 dk.evin icinde yürümeyi taviye ediyor.

    Sislikler genelde beslenmeyle ile ilgili olur, uzun sürerse dr. Görünmelisin canim..

    Gazli iceceklerden,mayali yiyecklrdende bir süre uzâk durbilirsin..Aslinda oruc mideyi ,bagirsâklari rahatlatir.
    Gec saatte iyip,yatilirsa agir yemekler hazmedilmez ve sislik yapabilir.eger vücudun su topluyorsa metabolizma cayida iyi gelebilir..sevgilerle

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Şuleciğim eline sağlık çok güzel, doyurucu, besleyici ve eminim çok lezzetli bir tarif.
      Gaz için verdiğin öneriler de süper, bir kernera not etmeli bazen gerekiyor.

      Gülüş geçmiş olsun, seni de merak ediyordum, haber almaktan mutlu oldum:)
      Sevgiler, selamlar...

      Sil
    2. Evet canim, denemeni tavsiye ederim.Bunun pirinclisi yapilsada ben bulgurlusunu seviyorum.Sevgilerle

      Sil
  4. Elinize ben de çok severim bu köfteyi sevgiler...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkürler, bende bugün ziyaretinize gelecegim.

      Sil
  5. Cok lezzetli görünüyor Sulecim, sagolsun annemde hep posetleyip verir bana ama kendim senin sayende deneYip ona sürpriz yapabilirim:)
    cook saglikli ve seninde dedigin gibi ekmeksiz doyurucu bir yemek..hem aksam hem öglende yenilebilir.
    Cok tesekkürler!

    YanıtlayınSil

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma