KARABUGDAYUNLU (glutensiz un) PEYNIRLI KEK |
Ilinmasini zor bekledim, kivami konusunda meraktan ölüyordum :) Sonuc harika, nefis, yumusacik. Glutensiz unla yaptigim ilk kek, peynirli kek olarak sahaneydi diyorum..Arkadaslariniza günlerinizde cekinmeden ikram edebileceginiz bir tuzlu kek oldu...Yarin arkadasa is sonrasi Branch icin sözlestik ,oraya götürecektim, oglum götürme biz yiyelim deyince ,tekrar yapilacak :)
Karabugdayin yararlarini daha önce bahsetmistim, cok saglikli.Daha önce okumadiysaniz mutlaka bir göz gezdirin derim :) Beyaz un yerine ,tuzlu keklerde artik karabugday unu kullanmak sart oldu..Kahvaltida,cay satlerinde mükemmel olacaktir.
GLUTENSIZ-GLUTENFREI-GLUTENFREE LOGOSU |
Karabugday, misir, pirinc,hirse(DARI) ,Quinoa, Amaranth glutensiz unlardan, Türkiye'de türk markalari satisa sunuyormus, arastirmanizda fayda var..Karabugday ununun sindirimi cok kolay, hamur islerinde calismasi sekil vermesi zor biraz, baska unlar ile takviye edilebiliniyor ama...
Aldiginiz paketinin üzerinde mutlaka glutensiz logosunun olmasi gerekiyor...Gluten allerjisi olanlar icin cok önemli...Aldiginiz ürününde bu logo varsa gönül rahatligi ile kullanabilirsiniz.
KARABUGDAYUNLU PEYNIRLI TUZLU KEK (BUCHWEIZEN,GRECHKA,BUCKWHEAT) |
Icindekiler :
100 gr. Karabugdayunu (1 su bardagi kadar)
250 gr. Beyaz peynir,catalla ezilmis
1 su bardagi yogurt
2 yumurta
1/2 su bardagi zeytinyagi
1 kasik eritilmis tereyagi
1 avuc ici kadar dereotu ve maydanoz,ince kiyilmis
1 kabartma tozu
1 tatli kasigi keten tohumu,cörek otu,susam
Yapilisi:
Bildigimiz tuzlu kek gibi...Yumurta köpürünceye kadar cirpilir, sivilar eklenir, cirpilir, un ve kabartma tozu elenerek konur,hafif cirpilir.Peynir ve yesillikler eklenip tahta kasikla karistirilir...
Silikon kaliba dökülür..Önceden 175-180 derece isitilmis firinda pisirilir.Kürdan testinden sonra,kürdan kuru cikiyorsa firindan alinir.Soguduktan sonra afiyetle yenir...Sifa olsun...
Karabugday unu bulursaniz mutlaka deneyin derim... Her zaman yapmak isteyeceksiniz :))
* Gluten allerjisi hastalari zaten biliyorlardir, kullandiklari herseye titizlikle seciyorlar kabartma tozunu bile...
Allerjim olmadigi ,sadece glutensiz yiyecekleri arada yedigim icin kabartma tozum normaldi...
Tereyagini lezzet versin diye koydum,sart degil..
Kek deyince aklımıza hep şekerlisi geliyor. Damak tadımız öyle gelişmiş. aslında değiştirmek için bu tarif iyi bir başlangıç olabilir. Ellerinize sağlık..:)
YanıtlaSilTuzlu kekleride,tâtli kekleride cok severim...Tuzlu kekle tanismayanlar icin saglikli bir baslangic olacaktir eminim...Tesekkürler ,sevgilerle..
Silellerine saglik Sule, o zaman bu unu glutene karsi toleransi olmayan gluten alerjisi olanlar rahatlikla kullanabilir dimi hiç yok içinde gluten
YanıtlaSilkarabugdayunu ile alman sitelerinde ,googlede glutensiz un olarak geciyor ve bircok Tarif var.
SilYukariya eklenti yaptim.Cölyak hastalari (özellikle),glutensiz beslenmek isteyenler bu logodan Emin olarak Satin alabilirler...
Bu konuda bir Post hazirlayayim.Gerci cölyak hastaligi derneginin sitesindende arastirilabilir...
Tuzlu keklerde ayri bir guzel olur. Bir de boyle karabugdayli olmasi cok ilgimi cekti ablacim :)
YanıtlaSilEllerine saglik eminim nefis olmustur... Tereyagli olmasini tercih ederim :)
Tatta bir fark yok.Karabugdayin aromasi hissedilmiyor,kivamida yumusacik oldu.Icindeki dereotu lezzetini artirmis,karabugdayi bastirmis :)
SilSevgilerle canim.
Hmmm ilginç bir tada benziyor! :) :)
YanıtlaSilGüzelll
Peynirli tuzlu kek seviyorsaniz bunu da seversiniz :) tesekkürler.
SilBu arada, blog'da yeni öykü serim başlıyor, detaylar benim blog'da, duyurmuş olayım efendim... Sevgiler... :)
YanıtlaSilHaber verdiginiz icin tesekkürler, su sira Bloglari gezemiyordum iyi oldu :)
SilIyi pazarlar
ne ilginç yaaa :) kekçiyim bunu da yerim valla :)
YanıtlaSilBörek ,pogaca yerine nefis oluyor :) Bu seklïyle sagliklida .^_~
Sil