20 Şubat 2015 Cuma

PRAG MEZARLIGI - UMBERTO ECO

kitap taviyesi


Su an okudugum Prag Mezarligi, ilk Umberto Eco  kitabi...Kitap 493 sayfa..Ben ortalardayim daha.

PRAG MEZARLIGI - UMBERTO ECO
Ceviren: Eren Yücesan Cendey



Kitap, anlaticinin Simonini'nin güncesini okumaya baslamasiyla,basliyor.Biraz odaklanma isteyen

bir kitap...

Kitabin kimi bölümlerinde ,fazla yabanci isimlerden dolayi SIKILDIM...Kitap isimleri,yemek

isimleri ana dillerinde oldugu gibi yazilmis,Fransizca agirlikli.

Okudugum kitaplar icinde en ilginclerinden ve tarihsellerinden biri bu roman. Simonini'nin üc

kagitci,sahtekar,katil,kadin sevmeyen,yahudi düsmani,vb... haric en önemli özelliklerinden biri de

yemek yemeyi sevmesi ,tam bir gurme.

Sayfalar arasinda ikide bir yemek tarifleri cikti karsima...Genelde Fransiz mutfagina ait orjinal ,o

döneme ait seckin yemekler..

Aralarinda salyangoz,kablumbaga vs...vardi.Bizim icin pek ic acici degil tabii.Adi gecen

yemeklerden bazilari :

Kendime minik bir kablumbaga etinden konseme ...taze soganli Cava biberi ekilmis enginarli bir
tabak somon ikram ederdim. soupe aux oignons.(s. 62)- sogan corbasi, (bunu anladim)...

** *

Dedesinin olaganüstü karisik haslamasi,
Bunun icin sigirin kasli etinden yarim Kilo,bir kuyruk,sigirin gerisi,sosis,dana,dili,kelle,domuz sucugu,bir tavuk,bir Sogan,iki havuc,iki sap kereviz bir tutam maydanoz....(s.84)

* * *
bicerin pur e fiur, yani kahve ve süt,pur e barba yani kahve ve cikolata...(s .94)

* * *
en güzel yemeginin asperges auf petits pois....(s.141)

* * *
Burada  Pommes Anna,écrevisses,mousses de volatile, mauviettes en cerises, petites timbales à la Pompadour, cimier de chevreuil, fonds d'artchauts à la jardinière, lezzetlerini ve Champagne sarabiyla sorbeleri kesfettim.Bu yemeklerin adlarini anarken bile hayati yasamaya deger oldugunu hissediyorum. (s.195)

Bunun gibi daha bir sürü yemek ismi ve kisa tariflerine kitapta rastlamak mümkün :))


8 yorum:

  1. ooo nelere dikkat etmişsin :) ben yazın okumuştum ve çok etkilenmiştim

    YanıtlaSil
  2. Merakla devamini okuyorum,yorumun icin tesekkürler canim :)

    YanıtlaSil
  3. hah haaaa bak ben de roman okurken en çok yemekle ilgili yerleri sefiyom kii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya,bayagi dikkatimi cekti :) ikidebir bahsedince,yazayim dedim :)
      Ayrica,kitâp ilgincti.Tarih nasil yaziliyor,ne dümenler dönüyor hayret...

      Sil
  4. Ben de yakın geçmişte okudum , epey ağır bir okuma olmuştu. Blog keşif etkinliğinden geldim , sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet,bayagi âgir,dikkat yogunlugu gerekiyor.Hos geldiniz ,bende ziyâretinize gelecegim.Sevgiler....

      Sil
  5. umberto eco okumadım ama merak ediyorum.
    ben de etkinlikten geliyorum, takipteyim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hos geldiniz :) Bende ziyarete gelecegim,sevgilerle.

      Sil

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma