Uzun bacakli corba :))) |
Memleketim Sivas 'ta "Bacakli Corba" diye bilinen corbayi dün iftara pisirdim.
Genelde , " Eristeli Yesil Mercimek Corbasi " olarak bilinir.Cok besleyici, doyurucu, vitaminli ve
Protein deposu olan bu corbayi severek yeriz,söyle bol kimyonlu,acili,naneli.Yanina ekmekten baska
birsey istemez.
Evde eristem olmadigi icin ben Spagetti ,cubuk makarna kirip kullandim..Yoksa eriste yakisir
icine...Eger sizde cubuk makarna koyarsaniz, cubuklari daha kisa kirin,benimkiler uzun bacakli oldu.
Tadina yakismayan bir resim ,en kisa zamanda güncelleyecegim :)
BACAKLI CORBA :
1 Su bardagi yesil mercimek
1 orta boy kuru sogan
2 iri kemik ( haslayip suyunu kullanacagiz ) ya da et suyu,tavuk suyu
1 kasik zeytinyagi
1 kasik tereyagi
1 kasik domates-biber karisimi salca
2 dis sarimsak
kuru nane,kekik,reyhan,kirmizi-kara biber, kimyon
Yesil mercimek yari diri kalacak sekilde haslanir.
Soganlar kücükce dogranir ve zeytinyagi ile sararincaya kadar sotelenir.
Salca eklenir,beraber kavrulur.
Haslanan yesil mercimek eklenir beraber biraz cevilir.Baharatlari eklenir.
4 bardak kadar et suyu,tavuk suyu,kemik suyu,hic biri yoksa normal su konur,pismeye birakilir.
Ben bir bardakta mercimegin haslama suyundan kullaniyorum.
Bu arada iki tane sarimsagi dörde bölerek icine koyuyorum.Corba pisince cikariyorum.
Pismesine yakin, eristesi ya da cubuk makarnasi eklenir.
Makarna,eriste pisince kenara alinir. Corbanin kivami koyu olursa ,sicak su ile acilabilir.
Tavada tereyag eritilip ,icine nane,reyhan,kekik konur,yanmadan biraz cevrilir ve corbanin üzerine
dökülür. Service hazirdir.Deneyeceklere afiyet olsun..Yerken kendi tabagima limon suyu sikarim.
Şulecim inanırmısın ben de yeni yaptım bu çorbadan ,öğlen sonunu ısıttım kızlara ,benim eriştemi kayınvalidem memlekette yapıp gönderiyor ,çok dua ediyorum kendisine.
YanıtlaSilBurada spagetti gibi uzun ama erişte gibi paket makarnalar satılıyor belki orada da bulabilirsin,ama sen beceriklisin canım yulafkepeği ve tam buğday unuyla erişte yapmayı deneyebilirsin :))
Inanirmisin bende karabugdayli-tambugdayli eriste yapmayi planliyordum :)
SilEvet canim,yakinimizdaki Bio-organik markettede var.Gitmeye üsenmistim.Tâm bugdayli,kizil unlularida var.En kisa zamanda alacagim :),hatta kendim yapacagim insaallah.
Sizede afiyet olmustur ,mis gibi corba :)
Sevgiler,hayirli iftarlar.
Yorelerimiz yakin olunca evlerimizde pisen yemekler de birbirinin ayni oluyor :) Yine annemi soylicem Sule abla, o bize bu corbayi cok yapiyodu :) Dedigin gibi cok besleyici bir o kadar da lezzetli, ellerine saglik...
YanıtlaSilCanin cekiyorsa ,sende yapabilirsin Sinem.Ama önce hazirda eristen olsun :)
SilGüzel oluyor gerçekten bu çorba. Üstelik çok sağlıklı, elinize sağlık.
YanıtlaSilHaklisiniz,eristelisi olsaydi daha bir iyi olacakti tabii.
SilHayirli iftarlar..
Önce bilgiler sonra tarif :))
YanıtlaSilEllerine sağlık şimdiden afiyet olsun :)
Bilmeyenler icin :)
SilTesekkür ederim canim.
bayılırım yeşil mercimeğe yanında ev yoğurduyla.....mutlaka deneyeceğim...
YanıtlaSilOhhh! Zeynepp gelmis.Hayirli ramzanlar.
SilAfiyet olsun canım.Ben de çok severim bu çorbayı. İsmi ilginç geldi :)
YanıtlaSilCook degisik ve ilginc yemek isimleri vâr degilmi?
SilSevgiler
bizimkiler ayağı sallanan çorba diye içer bunu kaşıkta erişteler sallanıyor ya :))
YanıtlaSilEvet erişteyi çok seven biri olarak ancak erişte ile yapabilirim :) sağolasın Şule abla...
YanıtlaSilBuna tabağa koyduktan sonra icinde dövülmüş sarımsakla beraber sirke (sarımsaklı sirkeli sos)dökünce çooook yakışıyor lütfen deneyin :)
YanıtlaSilMutlaka deneyecegim.Bir keresinde Sade sirkelo yemïstim.Degisik his bir lezzet.Almanlrda mercimegi sirkeli yior :)
Silyorumunuz icin tesekkür ederim.