2 Aralık 2015 Çarşamba

EVDE PISENLER:SIS KÖFTE VE KARABUGDAYLI ISPANAK +SOMON FILETO

EVDE SIS KÖFTE
Merhabalar, bugün sizlere, bizde son günlerde pisen  güzel yemek önerileri ile geldim...

Bulgur pilavina eslik eden firinda sis köfte güzel olmustu...Icinde ne eti oldugunu bilerek yenen Adana sis köfte  gibisi yok , tabii bu cakmasi ya da yalancisi oluyor :)

Biliyorum,Adana köfteye  kiyma, biraz salca,tuz,kirmizi sivri biber  konuyor...

Yumurta,sogan ,maydanoz ve diger baharatlar,galeta konmuyor (Internet sag olsun)...Zaten mangalda da pismedi...Yani; Hayaller Adana  gercekler Firinda Sis Köfte :)

Biz idare ettik ,siz de ediverin :))

Etin orta yagli hatta az kuyruk  yagi ile cekilmis  olmasi lezzetini kesinlikle artirir ... Kullandigim kiyma pek yagli degildi, bu yüzden icine zeytinyagi ekledim,1 kasik tereyagi da olabilirdi...Genis sislerim yoktu,cöp sislerin  ikisini bir kullandim...

1 Kilo köftelik dana kiyma , 1 yumurta, 1 orta kurusogan rendelenmis, 1 yemek kasigi  kararisik salca ,tuz, Karabiber,kirmizibiber, kimyon, köfte baharati, 1 dis ezilmis sarimsak, biraz maydanoz, 3 kasik galeta unu ...

Iyice yogrulur ...Bir portakal büyüklügünde et ele alinarak, sivazlayarak esit oranda  elin icinde SIKILARAK sekil verilirek, islatilmis sislere yapistirilir...

Pisirme kagidi serilmis tepside, 175 derece isinmis firinda pisirilir...Pisirmeden önce sebze ve köftelerin üzerine zeytinyagi sürülür...

Zaten cogunuz bunu biliyorsunuzdur da, ben fikir olur diye yazdim :) Yapimi kolay , ögün kurtaran bir yemek...Diyette olanlar  yaninda pilav yerine salata yiyebilir...

Galeta yerine,  sis köfteye yulaf ezmesini veya kepegini rendelenmis sogan icerisinde biraz bekletip ,koyabilirsiniz...
* 1 kiloluk sie köfteden yiyecegimiz kadarini tepsiye koydum, gerisini buzluga yerlesriedim...

Asil anlatmak ,önermek istedidigim , harika yemek , malesef dün fotosunu cekmedigim, cekemedigim

KARABUGDAYLI ISPANAK KAVURMA VE TAVADA YUMUSACIK PISEN SOMON  yemegi...

Havanin erken kararmasindan fotolar güzel cikmiyor , bir de acikmistik sofraya oturunca ,hemen yedik ,Foto da kalakaldi...

Karabugdayli Ispanak Kavurmasi ya da yemegi , susuz olunca kavurma sanki daha uygun oldu...

Bizimkiler karabugdayin farkina hic varmadilar," Bunun icinde ne var ? " diye, sormadilar bile :)

"Cook güzel olmus diye" , yendi..Sadece pulbiber hafif fazla olmustu , yaninda yogurt iyi gitti:)

Bulgurlu Ispanak gibi pisirdim...Esim ispanak yemegini sulu sevmez ,o yüzden kavurma tarzi yapiliyor.

Öncelikle karabugdayi sicak su ile islattim, ispanagi temizleyip, yikayip, dograyana kadar bekledi..Kirmizimsi suyu süzülüp, bol akan su altinda ,süzgecin icinde yikandi...(burasi cok mühim)

Ispanaklar cok taze ve kücüktü, önce iki kere suda bekletilip, süzüldü..Sonra akar su altinda 3 kez yine yikandi...Bütün bu islemler ,ispanaklar kesilmeden oluyor ki, Vitamin kaybi olmasin.

Sonra ispanaklar Keramik bicakla kesildi, Keramik bicaklar sebzelerin kesilme, dogranma aninda Vitamin kaybini en aza indirgiyor...

Kurusogan ,zeytinyagi-tereyagi  icinde hafif sotelendi üzerine minicik dogranan sarimsak eklenip, devam sotelendi ve salcasi ilave edilip biraz karistirildiktan sonra yikanan karabugday da konup, devam karistirildi...

Üzerlerine yikanip, dogranip fazla suyu salata kurutucusunda alininan ispanaklar ilave edilip, tencerenin kapagi kapatilip, orta isida pismeye birakildi...

Suyunu veren ispanaga, dibini tutmasin ve karabugdaylar iyice pissin diye, kaynamis  1/2 cay bardagi su ilave edildi.

Suyunu cekince, cok az su ilavesi daha yapildi...(Karabugdayin pismesi icin gerektigi kadar)... Pismesine yakin tuzu, kimyonu,kekik,  Karabiber ve kirmizi pulbiberi eklendi...

Yemegin sululuk derecesi zevke göre ayarlanir...Yanina ayrica pilav yapmadim...Ispanagin icindeki karabugday  pilav yerine gecti....

Tavada , pisirme kagidi üstünde yumusacik pismis Somon filetosu ile cok saglikli , dört dörtlük bir aksam yemegi oldu...Tavsiye ederim...

Bulgurlu ispanak yemegini cogunuz biliyorsunuzdur , birde karabugdayli ispanagi deneyiniz efendim, pisman olmazsiniz...

Tabii, karabugday allerjiniz yoksa...Karabugday dogal olarak glutensizdir...Paketlenme asamasinda ,fabrikalarda gluten tozu karisabiliyor...Cölyak hastalarinin dikkatli olmasi, güvenilir markalari kullanmasi gerekir.!

Keske fotosu da olsaydi...

1 Kilo ispanak(bebek ispanak)
1 kurusogan
1 dis sarimsak
1 yemek kasigi domates-biber salcasi
1 su bardagi kadar karabugday
zeytinyagi-tereyagi
sicak su
Tuz, kekik , Karabiber,kirmizibiber,kimyon,kekik
 

Birer dilim somon fileto ile miktari 3 kisiye  yetti  ...

Bu saglikli öneriyi, deneyecek olanlara simdiden afiyetler olsun :)









18 yorum:

  1. Köfteler çok güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.. Sevgiler....

    YanıtlaSil
  2. Yemekler gayet güzel ve lezzetli üstelik de çok sağlıklılar sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kis geldi ,artik ispanak yemekleri süßer sofralari :) sevgilerle Özgen.

      Sil
  3. ellerine sağlık şulecim harika görünüyor :*

    YanıtlaSil
  4. ilk kez yaptığım bir tarif değilse ben de illaki bir kaç değişiklik yaparım. ellerine sağlık, karabuğday hiç yemedim, buğday deyince ıspanakla birlikte pişmesi nasıl oluyor merak ettim doğrusu, süre bakımından, önceden haşlanıyor mu. afiyet olsun canım. selamlar...

    YanıtlaSil
  5. Karabugday etiketinde cesitli tarifler ve yararlari üzerine postlara bakabilirsin,fotosuda olmasi lazimdi.ispanagin icinde pisti,Sicak sicak suyla islatinca Zaten sisiyor, ispakla beraber gazet güzel pisiyor...Dokusu cok yumusak,pilavlik bulgur gibi oluyor görüntüsü...tahminen 15 dk. Kadar isli kaldi,sonra ispanagin suyu ve benim Kontrollü ekledigim su ile orta ateste demlenerek pisti.ayrica haslamaya hic gerek yok canim :)sevgilerle

    Kisirini hic pisirmeden ,sadece geceden islatarak yapanlarda var.

    YanıtlaSil
  6. Ama çooook nefis görünüyor ya! :)

    YanıtlaSil
  7. Karabugdayi denemedim hic.Sisler güzel görünüyor ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yararli özelliklerinden faydalanmak icin arada kullaniyorum bende, bulgurun yeri baskadir ama :)

      Sil
  8. Tabii ki evde yapılan gibisi yok. Köfte zaten her türlü hileyi kaldırabiliyor. Karabuğday hiç kullandığım bir ürün değil mutlaka deneyeceğim. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. adana kebap of canım çekti gidip bi yerde yiyim bari :)

    YanıtlaSil
  10. Merhaba, guten Tag, moin moin:)

    Deeptone var ya ? Biraz önce benim bloguma gelip dedi ki,
    Seviye Hanim yazima yorum yapan dedi sule m ile tanissanaaa dedi o da dedi senin oralarda yasiyo dedi, ayrica cok iyidir cok tatlidir dedi selamimi söyle dedi. Heh , aynen böyle dedi.
    Ben de hemen bakiyorum dedim ve geldim. Tanismadik daha ama tanissirsak cok memnun olcakmistiri...mistik...misizti...yani tanissak ve memnun olsakya biz? He sule m? :)

    Hem Deep diyosa vardir bi bildigi :)


    Bir de bir geldim, o da ne? yimeeek!! Tam yerine gelmisim.
    Bidakka......... bu deep beni daha yen taniyo, ne cabuk annnadi len benim obur oldugumu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, Guten Tag, yoksa Guten Abend mi desem?...Willkommen!Hos geldiniz!

      Hava o kadar kapali,karanlik ki...Bu neseli yorumunuz ile blogum aydinlandi:)

      Ben ziyaretinize gittim bile,üyede oldum...Tanisip, komsu, Blogger arkâdasi oluruz elbette...

      Deeptone sag olsun...Blogger cöp catanidir, Blogger annesidir-babasidir :))

      Anactir,bloggerleri korur,kayirir,etrafinda toplar:))Bilge bloggerdir..

      Sil
  11. fotografa ne hacet , oyle guzel anlatmissin ki Sulecim gormus kadar oldum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hafta yine pisirdim Sultan :) fotolar iyi cikmasada ekliyecegim müsait zâmanda ..Tesekkürler canim...

      Sil

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma