28 Ağustos 2015 Cuma

KAVILCA UNLU MANTI (DINKELMEHL -SPELT FLOUR) KIZIL BUGDAY UNLU MANTI

 
KIZIL UNLU, KIZIL BUGDAY UNLU   KAVILCA UNLU ,DINKEL BUGDAYI

Bu kez yaptigim mantinin hamuruna ESMER KIZIL BUGDAY UNU koydum...Türkcesi KAVILCA, KAVUZLU BUGDAY, kimi kaynaklarda da KIZIL BUGDAY ya da KILCIKSIZ BUGDAY  olarak geciyor.Almancasi VOLLKORNDINKELMEHL,ingilizcesi de SPELT FLOUR...

KIZIL UNLU, KIZIL BUGDAY UNLU   KAVILCA UNLU ,DINKEL BUGDAYI
 ORGANIK KAVILCA UNLU   (DINKELMEHL -SPELT FLOUR)   KIZIL BUGDAY UNLU MANTI

Kizil bugday unum tam bugday oldugu icin rengi bayagi esmer oldu :) Mantiyi antreman öncesi enerji ve Vitamin takviyesi icin ogluma bugün yaptim...1,5 su bardagi un ve 1 yumurtadan 2 kisilik  manti cikti, yarisini dondurup posetle buzluga koydum.


KIZIL UNLU, KIZIL BUGDAY UNLU   KAVILCA UNLU MANTI
KAVILCA UNLU MANTI


KIZIL UNLU, KIZIL BUGDAY UNLU  yani KAVILCA UNLU
KAVILCA UNLU MANTI DONDURUCUYA GIRECEK


KIZIL UNLU, KIZIL BUGDAY UNLU   KAVILCA UNLU MANTI
KAVILCA UNLU MANTI DONDU, POSETE GIRDI ,DOGRU BUZLUGA

KIZIL UNLU, KIZIL BUGDAY UNLU  yani KAVILCA UNLU diger yaptigim mantiyi burda görebilirsiniz...Arada ki renk farki tam bugday olmasindan ve isigin yetersiz olmasindan
kaynaklaniyor :) (aslinda görüldügü kadar koyu da degildi rengi )

Kavılca, dünyanın en eski buğday türlerinden biri. Kars'ın yerli buğdaylarından kavılca (kabulca, kablıca, gernik de deniyor) emmer grubu buğdaylar içinde değerlendiriliyor. Basım tarihi 1951 olan Türkiye'nin Zirai Bünyesi isimli eser, Emmer çeşidi buğdayların tümüne Anadolu'da 'kablıca' dendiğini, tarımının en çok Kuzey Anadolu ve özellikle de Kastamonu'da yapıldığını belirtiyor. Kavılca, Anadolu’nun soğuk Kars yöresine uyum sağlayan bir tür. Emmer (Triticum dicoccum) ve einkorn (Triticum monococcum) çeşidi buğdaylara Anadolu'nun en eski yerleşimlerinden Çayönü'nde de rastlanmıştı. Kastamonu'nun meşhur siyezi ile birlikte Kars'ın kavılcası da işte bu antik buğday grubu içinde yer alıyor. 

Dinkel bugdayı ( (kavuzlu bugday)  vitamin, yüksek protein icerigi, degerli yag asitleri ve mineraller(demir, magnezyum, fosfor yüksektir) olarak diğer bugday cesitlerinden yüzde 25 daha zengindir
 A, E, B1, B2 ve niasin icerigi sinir sistemini destekleyici
 Metabolizmayı düzenleyici
 Saglıklı bir cilt için gerekli bir gıdadır
 İcerdiği amino grup asitler, hormonları düzenler
 Bagırsakları düzenleyici etkisi vardır
 Bagısıklık sistemini güçlendirir
detoks için ideal bir gıdadır
Tahıl doğal lif ve buğday oranla daha yüksek oranda protein icerir
B kompleks vitaminleri yüksek, hem basit ve kompleks karbonhidratlar yönünden zengindir
Kavilca Unu diye ararsaniz, internette satis yapan firmalar var... Almanya'da marketlerde kolay bulunuyor(Lidl, Real, Reformhaus, ...) Diger un cesitlerine göre biraz pahali...
(Bilgiler google' den derlenmistir)

14 yorum:

  1. yaa supersin ne guzel bilgiler bunlar. buralarda var mi yaa bi bakiyim ben manti acmayi bilmiyom amaaa :( yani acsam bile bohca haline getirememistim bikac deneme yapmak lazım demek ki . operim cooook ♥♥♥♥

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. ilk denemelerde kareleri biraz büyük kesebilirsin, bohca seklinine elin alisir belki :)
      Benden de öpücükler :)

      Sil
  2. Oh oh esmer esmer mantı, sağlıklı sağlıklı mantı... Bayılırım :)

    YanıtlayınSil
  3. Esmer unla mantı nasıl olur bilemedim. Çocuklar yer mi acaba... Zaten esmer un daha sağlıklı. Bir alışsak iyi olurdu...

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. oglum bir tabagi bitirdi ,kalan iki kasik kadarini ben yedim :) cok doymus :) güzel olmus dedi. Arada bu tarz yaptigim icin alisik tadina..
      Cocuklari esmer unlusuna alistirmak icin yarim ölcü esmer yarim ölcü normal un yapilabilir... Alistiklarinda tamamini esmer undan yapabilirsiniz :)

      Sil
  4. Hic duymadigim bir un turu, daha neler ogrenicem kim bilir ablacim :) Bunun icin sana tesekkur ederim. Manti yapma fikri de bence gayet akillica, eminim cok hafif hazmetmesi de cok kolay olmustur.
    Ellerine saglik ablacim :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Sindirimi harika,tadida :) Sadece alismak gerek :) Tesekkürler Sinemcigim...

      Sil
  5. İlk defa duydum :) Çok da güzele benziyor... Ellerinize sağlık :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Genetigi bozulmamis en eski bugday türlerinden...Gec tanistik kendileriyle :)
      Tesekkür ederim.

      Sil
  6. Kara Lahanalı yemek hiç yapacak mısın ? Annem diyor da. Yemek çok lezzetli görünüyor bu arada ellerine sağlık efendim.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Kara Lahana buralarda henüz yok ,ciksin yaparim.Ama bizimkiler pek sevmiyor :(

      Sil
  7. kavılca duymadım ama mantııııı en sevdiklerimdeen :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Cook yararli bir unmus, genetigi bozulmamis. Hazir evde varken yapayim dedim :)

      Sil

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma