DÜDÜKLÜ TENCEREDE CALI FASÜLYESI + BULGUR PILAVI |
Cali fasülyesini kuru sogan,sarimsak ,domates ve zeytinyagi ile düdüklü tencerede hic su eklemeden ,buhar sesi cikinca,(benimki göstergeli ) 5 dakika daha pisiriyorum.Kapagini acmadan,buhari cikina kadar bekletiyorum.
Malzemeleri :
500 gr. Cali fasülyesi ( Buschbohnen )
1 tane kuru sogan,
1 tane sarimsak,
3-4 tane domates, )
2 -3 yemek kasigi zeytinyagi
tuz, kara-kirmizi biber,
Yapilisi :
- Düdüklü tencereye yemeklik dogranan sogan ,zeytinyagi ve sarimsak konur,hafif sotelenir.
- Zarlari cikarilan ve kücük dogranan domatesler ve ayiklanip,yikanip ve 3-4 cm uzunlugunda kesilen fasülyeler eklenir.
- Tuzu ve biberleri serpilip, karistirilir,hic su koymadan düdüklüde pisirilir.
Domatesin ve kendi verdigi suda pisen fasülyeler cok lezzetli oluyor.
Düdüklü tencereniz yoksa ya da kullanmaktan cekiniyorsaniz,yine susuz sekilde,kisik ateste pisirebilirsiniz.30-40 dk. Pisebilir,fasülyesine bagli pisme süresi.Kolayligi acisindan, kisa zamanda Fissler düdüklü tencerede pisiriyorum ben.Vital pisirme konumunda,vitaminleri korunarak pisiyor.Zeytinyagli olsada biz yemegi sicak yiyoruz.Etli yesil fasülyeden bence daha güzel oluyor.Bu kez etsiz pisirsemde ,cogunlukla etlisi pisiyor bizde ,oglum öylesini daha cok seviyormus.Bakmayin ona,fasülyesinden cok etini yer :)
Bu arada düdüklüsü olmayanlarda,normal tenceredede kisik ateste pisirebilirler ama pisme süresi cok uzayacaktir.
TANE TANE BULGUR PILAVI
Bulgur pilavi ,en kolay ve en besleyici ve en sevilen pilav galiba.Bol kimyonlu,biberli ve tereyag-zeytinyagli .Bizimkiler en cok salcalisini tercih ediyor,sebzelisini pek sevmiyorlar.Ben yesil mercimeklisinide cok severim :)
Malzemeleri:
1 su bardagi kalin bulgur
2 su bardagi su
1/2 yemek kasigi tereyagi
1 yemek kasigi zeytinyagi
1 yemek kasigi Biber-domates karisik salca
2 su bardagi kaynamis su,et suyu,tavuk suyu
tuz,kara-kirmizibiber,kimyon
Cekirdek aile oldugumuz icin yanindaki yemekle yetiyor bize.
Yapilisi:
- Tencereye zeytinyagi ve tereyagi konur, tereyagi eriyince ,yemeklik dogranan kuru sogan eklenir.Sararincaya kadar kavrulur.
- Salca eklenir ve 1-2 dk. cevrilir.
- Üzerine bulgur eklenir ,1-2 dk. karistirilir.
- 2 su bardagi kaynamis su üzerine dökülür, tekrar karistirilip,tencerenin kapagi kapatilir.
- 1-2 dk. kaynayinca,isisi yariya indirilir.Ben elektrikli ocakta ,8 de kavurup 4 e aliyorum.
- Suyunu cekince , tencere ile kapak arasina kagit mutfak havlusu koyup, kenara aldiktan sonra,tencerenin üstünü havlu ile örtüp,dinlendiriyorum.
Pilav tane tane oluyor böyle..Kemik,et,tavuk suyuyla tadi mükemmellige ulasir. :)
Kagit havlu,pecete, pilavin buharini emiyor ve icine su damlayip yumusamasini engelliyor.Bazen pilava kuru nane ve kekikte serperim....Kimyonu bulgurlu olan herseye eklerim,bulgurun gazini alip,siskinligi önlüyor....
Diyette olanlarda pilav yiyebiliyorlar.Sebze yemeginin yaninda 4-5 yemek kasigi pilav( bulgur ya da kepekli pirinc) ,yaninda salata...Ayran da cok yakisir bu menüye....EKMEK YOK tabii...
Herkese güzel pazarlar dilerim...
YanıtlaSilÇok besleyici ve sağlılı görünüyor, hemen denenmeli :) blogunuzu tesadüfen bulup hemen takibe aldım iyi ki bulmuşum :) sevgiler
YanıtlaSilHos geldiniz , begendiginize sevindim..Benden de sevgiler.
SilBugün bizim de menüde fasulye var : ) İyi pazarlar, sevgiler...
YanıtlaSilAfiyetler olsun:) Iyi aksamlar.
YanıtlaSilBugünün sporu birâz önce yapildi,Simdi dinlenme zamani.
YanıtlaSilEn sevdiğim sebze :) Ellerine sağlık ablam :)
YanıtlaSilEn sagliklilarindan :) ,tesekkür ederim.
YanıtlaSilFasülye yemegi cik SIK piser bizim mutfakta :)
tamam ben bunu uygularım ki. hep ayşe kadın fasulyesi yapıyom. seninkini deneyim bi de tane tane bulguru. bayılırım bulguraaa :)
YanıtlaSilAYSE Kadin fasülyesini sevmiyorlar bizimkiler,kalin cekirdekli,kalin dokusu var diye...
SilBulgur candir,helede tane tane ise :)))
en sevdiğim yemekler bol biber kurutuyorum kışın kuru biberli bulgura bayılıyorum İzmir de fasulyeler çok taze konservesini de yapıyorum ellerinize sağlık yapmasını yemesini seviyoruz sıra sporda paylaşımlarını severek takip ediyorum selamlar....:))
YanıtlaSilAfiyetle yemek nasip olsun :) Tesekkür ederim,cok memnun oldum.
SilHer ikisini de çok severim :) Domatesli domatesli kırmızı yeşil çok lezzetli görünüyor :)
YanıtlaSilEllerine sağlık ablacım...
oglum onada söylendi :))
SilTesekkür ederim Sinemcigim.Tatilin güzel geciyordur umarim.Eminönünde yedigimiz ekmek arasi baliklarla tursu suyu hala damagimda.Sakin ihmal etme ,tadini cikar ,bizim icinde :))
Çok güzel geçiyor Ablacım :) ekmek arası balık ve turşu suyu çok çok severim, henüz gidemedim ama bir iki kere uğradığım yerlerdendir :) Orada olduğumda aklımdan geçiceksin :)
SilTeşekkür ederim :)
süper anlatmissin sulecim, bulgur pilavinda kimyonu mutlaka denemeliyim..
YanıtlaSilellerine saglik canim!
:))
SilBence bulgur ve kimyon ayrilmaz ikili gibi,birde aci Biber :)Süper üclü :))
eline sağlık,canım bulgur pilavı çekti:)
YanıtlaSilBulgur pilavi sevilmez,özlenmez mi? :) Sevilir,özlenir,hemen pisirilir :))
Sil