24 Temmuz 2014 Perşembe

KLASIK NEFIS SÜTLAC TARIFI

ESKI USÜL SÜTLAC


Bu sicak yaz günlerinde , helede orucluysak canimiz tatli ceker.En iyisi sütlü tatlilar...Söyle ferah ferah , buzdolabindan yeni cikmis sütlaca sanirim kimsenin itirazi olmaz,degil mi?



Tarcinli,cevizli,meyve soslu ya da sade haliyle agzimiz senlenir.Hamur tatlilari gibi serbetlide olmayinca sütlü ,hafif bir secenek olur...

Icinde sadece pirinc , süt  ,tuz ve seker var. Pirinc unu, nisasta yok..Yani eski usül.Ben cevizlisinide, tarcinlisinida ,meyve soslusunada bayilirim.Ama cok sik yapmam, yapamadim.Son senelerdeki kilo verme sürecinde pek yanina yaklasamadim :)
Yaptigim sütlactan kalan son kaseydi.Resmini cekmek son anda aklima geldi .Tarcin serpildikten sonra afiyetle yendi.

Sütlaç, adının kökeni "sütlüaş" sözcüğü olan tipik bir Rumeli mutfağı tatlısıdır . Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en sevilenlerindendir.

Biz Türkler sütlaci soguk yeriz.Almanlar hem sicak hem soguk olarak yiyorlar.Sekerinide genelde piserken eklemiyorlar. Tarcin karistirilmis sekeri ,sonradan  tabaklarina serpiyorlar.Ayrica bizimkine oranla daha koyu yapiyorlar.

Meyve sosu olarak ,örnegin visne,elma,orman meyvesi kullaniyorlar.Cikolatasi bile var ama hosuma gitmeyen sanirim sadece bu sekli.

Sicak olarakta,genelde serin havalarda yeniyor.Neyse gelelim tarife ,bilmeyen yoktur sanirim,yinede klasik,eski usül sütlac nasil yapilmis  bir bakalim .

      MALZEMESI:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardagi pirinc,tosya tipi
  • 1 su bardagi seker
  • 3 su bardagi su,pirincin ön pismesi icin
  • Bir cimdik tuz

      YAPILISI:
  • Pirinc suyla beraber tencereye konur ve az suyu kalana kadar pisirilir.
  • Pisen piriclere soguk süt eklenir.
  • Orta isida kaynayana kadar pisirilir.
  • Kaynayinca isi kisilir ve 20 dakika kadar arada karistirarak devam pisirilir.
  • Piricler iyice sismistir artik, kivam koyulasmistir.
  • Pisme süresinin son 5 dakikasinda sekeri ve tuzu eklenir.
  • Hemen kaselere bölünür.Soguyunca buzdolabina konur.
  • Üstünün kuruyup,kabuk tutmamasi icin ben strec folyo ile kapatiyorum.
  • Benim kaselerle sekiz tane cikti.Porsiyonlar kücüktü.
*isteyen pirinci bir parmak az koyabilir.
*isteyen sekeri biraz az ,biraz cok koyabilir.Benimki asiri tatli degildi ama bazilarinada az gelebilir.
*Dikkat edilecek en önemli husus,altinin yanmasina imkan vermeyecek sekilde karistirmak.

Afiyet olsun,kilo olmasin :)

Aksam yemeginde pilav,ekmek,hamur isi tüketilmezse kalori dengesi saglanacaktir :)

10 yorum:

  1. Nisastasiz bir sutlaca hic hayir diyemem :) Ellerine saglik Sule abla, cok guzel gorunuyor. Meyve soslusunu hic yemedim ama denemek cok istiyorum.
    Kilo olmasin guzel bir dilek :))

    YanıtlaSil
  2. Annemde böyle yapar :)
    Ellerine sağlık ablacım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Galiba en güzeli böylesi.Pirincin zaten kendisi nisastali,ekstra pirinc unu,nisasta koyarak kalorisini artirmayalim degil Mi?
      Annelerin yaptigi en güzeli olur ki.

      Bayramlarda , Sivas'ta yazin tatli olarak sunulur misâfirlere,Diger tatlilarin yaninda .Serin ve hafifce güzel bir alterntif.Sagol canim...

      Sil
  3. Gerçekten çok nefis duruyor :) Bunlar da ilginizi çekebilir eklentisi için, link withine gir, yaz bilgileri, blogger ı değil de diğeri seç. Çıkan odu html javascripe kopyala yapıstır. Bu gatgeti blog kayıtlarının altına sürüklersen olucaktır ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tekrar yapacagimda,arasi yakin olacak.Kilolar cabuk gelip ,gec gidiyor.

      Sil
  4. Ayrıca ben bunlar da ilginizi çekebilir resimlerini görüyorum ben :)

    YanıtlaSil
  5. Evet,nihayet.Linkwithine kac kez girdim,yazdim,olmadi.Blogger yardimlara girdim.Ayni islemleri yaptim.önce resimsiz,sonra resimli derken oldu.

    Ilgin icin tesekkür ederim..Okuyucu icin secenekler arti:)

    YanıtlaSil
  6. Tarif için teşekkür ederim gayet başarıli oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cok sevindim,yorumunuz icin de tesekkürler :) afiyetler olsun..

      Sil

Yorumlariniz icin cok tesekkür ederim...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Tasarım:Sawako Kuronuma